Heureka a GDPR

S účinnosťou od 25. mája 2018 vstupuje do platnosti európske nariadenie GDPR (General Data Protection Regulation). Cieľom GDPR je čo najviac obhajovať práva občanov EU proti neoprávnenému zaobchádzaniu s ich dátami, vrátane ich osobných údajov. GDPR sa týka všetkých firiem, inštitúcií, jednotlivcov a samozrejme aj online služieb. Viac o GDPR si môžete prečítať tu: https://www.gdpr.cz/gdpr/ . A aký bude mať GDPR dopad na Heureku?

Overené zákazníkmi

Na princípe služby Overené zákazníkmi sa nič nemení ani po zavedení GDPR. Tak ako doposiaľ nie je potrebný súhlas zákazníka k spracovaniu osobných údajov. Heureka aj naďalej zostáva ich spracovateľom a e-shop je správcom.

Zmenou bude po novom zanesenie podmienok zo zmluvy o spracovaní osobných údajov priamo do Obchodných podmienok programu Overené zákazníkmi.

Druhou zmenou bude nutná úprava formulácie obchodných podmienok e-shopu v sekcii Overené zákazníkmi. Umiestnenie formulácie v obchodných podmienkach e-shopu bude Heureka aktívne kontrolovať z dôvodu dodržovania GDPR. Celé znenie nájdete na konci článku.

Heureka košík

Taktiež v Heureka Košíku budú všetky GDPR náležitosti upravené pomocou upresnenia textov v Obchodných podmienkach Heureky. Aj naďalej platí, že Heureka je v roli sprostredkovateľa a kúpna zmluva sa uzatvára medzi obchodníkom a zákazníkom. Obchodník je oprávnený nakladať s osobnými údajmi iba za účelom vybavenia objednávky.

Dôležité
V nadväznosti na GDPR budeme meniť znenie dokumentu Ochrana osobných údajov na portály Heureka.sk, na ktorý budeme na všetkých dôležitých miestach odkazovať.

Novú verziu obchodných podmienok všetkých našich služieb s GDPR zmenami vám zašleme 14 dní pred zahájením účinnosti GDPR.

Ak máte k GDPR akékoľvek otázky, napíšte nám na info@heureka.sk

Heureka dodržuje zákon č. 122/2013 Z. z., o ochrane osobných údajov v platnom znení a plní všetky stanovené povinnosti. Plnenie všetkých povinností stanovených týmto zákonom vo vzťahu k OZ kontroloval v Heureke Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOU). Táto kontrola potvrdila správnosť všetkých procesov v Heureke. Nad rámec tejto kontroly sme zažiadali o audit programu OZ a nakladanie s osobnými údajmi. Ten vykonala nezávislá audítorská spoločnosť PwC, ktorá výsledok ÚOOU potvrdila. O audite sme na našom blogu písali tu.

Nová formulácia obchodných podmienok e-shopu:

„Vašu spokojnosť s nákupom zisťujeme prostredníctvom e-mailových dotazníkov v rámci programu Overené zákazníkmi, do ktorého je náš e-shop zapojený.Tie vám zasielame zakaždým, keď u nás nakúpite, ak v zmysle § 62 odseku 3 zákona č. 351/2011 Z.z. o elektronických komunikáciách neodmietnete zasielanie našich obchodných oznámení alebo neodvoláte už udelený súhlas. Pre zasielanie dotazníkov, vyhodnocovanie vašej spätnej väzby a analýzy nášho trhového postavenia využívame spracovateľa, ktorým je prevádzkovateľ portálu Heureka.sk; tomu pre tieto účely môžete odovzdávať informácie o zakúpenom tovare a vašu e-mailovú adresu.“

2 myšlienky na “Heureka a GDPR”

  1. Dotazníky nezasiela eshop ale heureka – formulácia je teda nesprávna. Eshop je iba zaradený do služby heureka – overené zákazníkmi. Službu neposkytuje eshop ale heureka ako cenový porovnávač. Spokojnosť s nákupom v eshope zisťuje heureka nie eshop (je to jej nástroj a jej služba)- eshop je iba oboznámený s výsledkami overovania spokojnosti. Do tohoto procesu eshop nemá ani právo zasahovať. Overovanie spokojnosti zákazníkov nemožno považovať za analýzu trhového postavenia eshopu a eshop si ani takúto analýzu vrámci tejto služby vlastne neobjednáva (pozrite si si Vlastné obchodné podmienky k tejto službe).
    Záver: – nemyslíme si že formulácia je správna

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

w

Connecting to %s